Heb je vragen?

Vul onderstaande gegevens in en wij zullen z.s.m. contact met u opnemen.

Heftruck, reachtruck en pallettruck opleidingen

Voor het besturen van een heftruck, reachtruck of elektrische pallettruck moet een medewerker grondig geïnstrueerd zijn en over een specifieke deskundigheid beschikken, dit leert de medewerker in een heftruck opleiding. Dit is geregeld in de Arbowet en de werkgever is hier verantwoordelijk voor. Om aan deze wetgeving te voldoen bieden wij een vakopleiding of certificering aan voor het besturen van een van deze machines.

Waarom een certificaat of heftruck opleiding?

Mocht er een bedrijfsongeval gebeuren, dan moet je als werkgever aantonen dat de medewerkers kundig waren en op de hoogte van de werking van de heftruck, reachtruck of elektrische pallettruck. Daarnaast moet de werkgever kunnen aantonen door wie een chauffeur is opgeleid en welke delen zijn behandeld tijdens een opleiding.

Wat houdt een heftruck opleiding of certificering in?

Voor een heftruck of reachtruck moet een vakopleiding tot heftruck- of reachttruck chauffeur gedaan worden en dient er elke vijf jaar een herhalingscursus gevolgd te worden. Voor een elektrische pallettruck (EPT) is een certificering voldoende. Als je opgeleid bent tot hefruck- of reachtruck chauffeur en je wilt een pallettruck besturen moet je ook een EPT certificering hebben.  Omdat het rijden met een elektrische pallettruck hele andere risico’s en omstandigheden met zich meebrengt dan het rijden met een heftruck.

Kostenbesparing door deskundigheid

Naast voldoen aan de Arbowet leidt het deskundig omgaan met (interne) transportmiddelen tot lagere kosten doordat er minder schade is, er efficiënter gewerkt wordt en het materiaal optimaal ingezet wordt. Daarnaast voorkomt het goed omgaan met het materiaal storingen en overmatige slijtage aan kettingen, batterijen, vorken en remvoeringen.

Inhoud van de opleidingen

De opleidingen tot palletwagen, heftruck- of reachtruckchauffeur zijn op te delen in twee onderdelen: Theorie en praktijk. Tijdens de theorie worden onderwerpen behandeld zoals veiligheid, verantwoordelijkheid en aspecten van de Arbowetgeving. Maar ook banden, remmen en besturen. Bij het praktijkonderdeel komt de bediening en controlehandelingen etc. aan bod.

Er zijn twee mogelijkheden voor deze opleiding eendaagse opleidingen: voor mensen met ervaring. En tweedaagse opleidingen: voor mensen met weinig of geen ervaring met het werken met een heftruck of reachtruck. 

Meer informatie?

Wil je meer informatie over Heftruck, reachtruck en pallettruck opleidingen of heb je advies nodig? Neem contact met ons op.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring krijgt op onze website. Bekijk Privacyverklaring