10 december 2021

Geld besparen? Bespaar op de truckvloot!

Jouw doel is om de truckvloot van jouw bedrijf zo optimaal mogelijk te laten draaien en tegelijkertijd de kosten in de hand te houden. We helpen je daar graag bij met drie kostenbesparende methoden. 

Batterijbeheer

De eerste is het batterijbeheer. Batterijen zijn een aanzienlijk deel van het budget, een goed beheer van de batterijen verlengt de levensduur en voorkomt dat je vroegtijdig batterijen moet vervangen. Dus wil je de levensduur van de batterijen verlengen? Kijk dan naar het opladen van de batterij en het type batterij dat geschikt is voor jouw bedrijf.

Opladen van de batterij
Dit is afhankelijk van het type batterij. De loodzuur batterijen moeten pas opgeladen worden als ze 20% ontlading hebben bereikt. Dan is de levensduur vijf jaar of meer. Als de batterij vaak kortstondig wordt opgeladen “opportunity charging” neemt de levensduur enorm af.

In de praktijk is het natuurlijk lastig om na te gaan wanneer de batterijen geladen moeten worden (of juist niet). Toyota heeft daar een vlootmanagementsysteem voor ontwikkeld. Het Toyota I_Site vlootbeheersysteem, zodat dit gemonitord kan worden! Dit systeem kan je ook helpen om het juiste batterijtype voor je activiteiten te selecteren.  Daarmee vermijdt je dat de truck opgeladen moet worden als deze nodig is en verlies je geen kostbare productietijd.

De Li-ion batterijen zijn veel flexibeler en worden niet beïnvloed door de oplaadfrequentie.

Zie hieromtrent ook een eerder nieuwsbericht op onze website over de Li-ion batterijen.

Controle over schadekosten

Kosten door schade vertegenwoordigen 5-15% van de totale exploitatiekosten van de intern transportvloot, daarom is het altijd een goed moment om te analyseren wat schade veroorzaakt. Dit kan namelijk leiden tot een verlaging van je totale bedrijfskosten.

Oneigenlijk gebruik of botsingen van heftrucks, resulteren in extra servicekosten maar ook in herstelkosten aan de infrastructuur en goederen en levert kostbaar uptimeverlies. Voor de vlootmanager kan het soms een behoorlijke uitdaging zijn om alle relevante informatie over de schadekosten te kunnen achterhalen. Het Toyota I_Site vlootbeheersysteem kan helpen om de schades op te sporen dankzij sensoren op de truck. Schaderapporten tonen de omvang van de botsing, de plek van schade, de locatie in het magazijn en wie er betrokken waren. Deze inzichten helpen om de juiste acties te ondernemen om in de toekomst extra reparaties te kunnen vermijden en zorgen voor een veiligere arbeidsomgeving en een kosten efficiëntere productie.

Voorkomen is beter dan herstellen
Toyota biedt ook een pre-operational check-functie aan. Dat is een gepersonaliseerde veiligheidscontrole voor bestuurders voordat ze de truck opstarten. Deze check-functie helpt incidenten te voorkomen en kan extra onderhoudskosten voorkomen. Deze check-functie geeft je onder andere informatie over de staat van de vorken en remmen met als doel een betrouwbare werking van de truck.

Inzicht in gebruik van de trucks
Door inzicht te krijgen in wie de truck bestuurt, wordt vaak het rijgedrag verbetert. Het is mogelijk om alleen getrainde, goedgekeurde bestuurders met certificaat toegang te geven tot specifieke truckmodellen.

Dit kan door gebruik te maken van unieke bestuurdersprofielen met PIN-codes of door middel van personeelspassen. Vaak resulteert dit niet alleen in lagere schadekosten, maar ook in een veiligere omgeving voor bestuurders.

Gebruik de truckvloot efficiënt

De meeste heftrucks worden slechts 35% van de tijd gebruikt. I_site kan je helpen met het efficiënt benutten van al je middelen. Het genereert bezettingsoverzichten, die snel knelpunten of ongebruikte capaciteit kunnen identificeren. Met behulp van deze gegevens kun je pieken in het gebruik terugdringen, onnodige investeringen vermijden, voertuigen omwisselen om de benuttingsgraad te verbeteren of zelfs ervoor kiezen om een machine van de vlootlijst te schrappen.

Naast het efficiënt gebruiken van je middelen is het ook belangrijk om naar je bestuurders te kijken. Hoe druk zijn ze daadwerkelijk tijdens hun werkdag? Is het mogelijk om de diensten nuttiger te plannen of heb je misschien meer of minder chauffeurs nodig om de werkzaamheden soepel te laten verlopen?

Om dit soort besparingen te realiseren heb je bruikbare gegevens nodig van alle aangesloten trucks. Zodat je beter inzicht krijgt, meer flexibel bent en meer controle hebt over je bedrijf.

Door gebruik te maken van deze drie kostenbesparende methoden: batterijbeheer, controle over schadeposten en het efficiënt gebruiken van de truckvloot kun je geld besparen en optimaal gebruik maken van je truckvloot.

I-site is niet achteraf op een machine te bouwen en is dus alleen af fabriek bij bestelling van nieuwe Toyota machines mee te bestellen.

Heb je vragen over deze drie kostenbesparende methoden? We helpen je graag!

Terug
Geld besparen? Bespaar op de truckvloot!