01 juli 2021

De lithium-ion batterijen

Alles wat je wil weten over de lithium-ion batterijen!

Steeds meer intern transportmaterieel is voorzien van lithium-ion batterijen. Nieuw ontwikkelde batterijen als vervanging van de gewone batterijen zoals de loodzuurbatterij. Heb je een heftruck met een lithium-ion batterij of ben je van plan om een reachtruck aan te schaffen met zo’n batterij? Dan vertellen we je graag meer over deze batterijen, want ze hebben veel voordelen!

De lithium-ion batterij

Anders dan de naam doet vermoeden, bestaan lithium-ion batterijen slechts voor twee procent uit lithium en maken ze vooral gebruik van lithiumverbindingen. Voor het overige bestaat de batterij vooral uit kobalt, nikkel en grafiet.

Een lithium-ion of li-ion batterij wordt gemaakt van een lichte metaalsoort met een hoge energiedichtheid. Concreet houdt dat in dat deze batterij veel capaciteit oplevert in verhouding tot zijn gewicht. We vinden ze onder andere terug in smartphones, laptops en elektrische voertuigen.

Het verschil met een gewone batterij

Door de hoge energiedichtheid van een lithium-ion batterij slaat ze meer energie per kilogram op dan bijvoorbeeld een loodzuurbatterij. De li-ion batterij heeft ook een kortere laadtijd en kan meerdere keren tussentijds worden opgeladen waardoor ze perfect de hele dag door gebruikt kan worden. De efficiëntie van een li-ion batterij ligt tot 30% hoger dan die van een loodzuurbatterij, ze zijn kleiner en wegen aanzienlijk minder.

Een lithium-ion batterij gaat maximaal 5.000 laadbeurten mee, terwijl de loodzuurbatterij bestand is tegen ongeveer 1.500 laadbeurten. Deze hogere verwachte levensduur drukt de total cost of ownership aanzienlijk.

De li-ion batterijen zijn duurder in aanschaf, maar het verschil met een loodzuur batterij is niet erg groot. Bovendien hoef je geen extra batterijen aan te schaffen én betalen ze zichzelf snel terug door alle bovenstaande voordelen!

Geen risico of onderhoud!

De Toyota lithium-ion batterijen zijn uitgerust met een ingebouwde beveiliging of batterijmanagementsysteem (bms). Dit zorgt ervoor dat de batterij niet kan oververhitten en ontbranden. Wanneer oververhitting gebeurt, wordt de voeding automatisch uitgeschakeld en zal de machine een foutcode geven, zelfs bij de kleinste storing.

De li-ion batterij is volledig onderhoudsvrij. De trucks staan nooit stil voor het bijvullen of controleren van de batterijen en ook andere vormen van onderhoud zijn verleden tijd. Zo geniet je van maximale uptime en productiviteit van jouw truck.

Het opladen van een lithium-ion batterij

Opladen gebeurt eenvoudig met behulp van de li-ion acculader met speciaal ontworpen veilige oplaadstekker. Deze is gemakkelijk te hanteren en sluit alle kortsluitingsrisico’s uit. In tegenstelling tot loodzuurhoudende batterijen is er geen gevaar voor vonkvorming of gasverspreiding.

Doordat er geen schadelijke gassen vrijkomen, kun je de batterij overal gemakkelijk opladen. De li-ion batterijen vereisen, in tegenstelling tot loodzuurhoudende batterijen, geen oplaadruimte met speciaal afzuigsysteem.

De Toyota lithium-ion batterijen zijn uitgerust met een ingebouwde beveiliging of batterijmanagementsysteem (bms). Dit zorgt ervoor dat de batterij niet kan oververhitten en ontbranden. Wanneer oververhitting gebeurt, wordt de voeding automatisch uitgeschakeld en zal de heftruck een foutcode geven, zelfs bij de kleinste storing.

Voor nagenoeg al het intern transportmateriaal

Bijna 90% van alle (Toyota) trucks zijn verkrijgbaar met de lithium-ion batterij. De batterijcapaciteit- en grootte wordt bepaald op basis van de nodige rijtijd en het al dan niet werken in shiften.

Wil je een truck aanschaffen met een Lithium-ion batterij, vraag ons naar de mogelijkheden. We helpen je graag!

Contact

Terug
De lithium-ion batterijen