22 november 2021

Registratie- en kentekenplicht voor heftrucks op de openbare weg!

Met ingang van 1 januari 2021 is er een wijziging doorgevoerd in de wegenverkeerswet. Sinds de genoemde datum geldt er een registratie- en kentekenplicht voor heftrucks breder dan 1,30 meter die op de openbare weg rijden. Deze plicht geldt ook voor heftrucks met een aanhanger (met een goedgekeurde trekhaak).

Openbare weg

Een openbare weg is een weg die voor iedereen toegankelijk is, zoals: fietspaden, rijwielpaden, voetgangerspaden en parkeerplaatsen/-terreinen. Wanneer een terrein is afgesloten met een slagboom of hek en er een meldplicht geldt, dan is dit terrein geen openbare weg.

Wat betekent de registratie- en kentekenplaatplicht voor mijn heftruck?

Met behulp van het stappenplan op de afbeelding kun je zien of er wel of geen registratie- en kentekenplaatplicht is.

Wet ‘’Regeling voortuigen’’

Naast de nieuwe registratie- en kentekenplaatplicht, dient een heftruck die de openbare weg betreedt ook voorzien te zijn van:
Twee werkende lampen aan de voorkant (dimlicht en stadslicht);
Twee achterlichten, twee remlichten en twee rode reflectoren;
Twee richtingaanwijzers (aan de voor- en achterkant);
Buitenspiegels;
Uitstekende delen moeten verwijderd of afgeschermd worden;
Een werkende claxon;
Voorzien zijn van extra richtingaanwijzers en oranje reflectoren aan de zijkanten (indien de truck langer dan 6 meter is);
Een afgesloten WAM-verzekering en de chauffeur moet een geldig T-rijbewijs bezitten (meestal onderdeel van het B-rijbewijs).

Een truck mag voorzien zijn van een zwaailamp of flitslicht, indien deze kan worden uitgeschakeld wanneer de truck op de openbare weg rijdt. De zwaailamp of flitslicht is verplicht wanneer een truck breder is dan 2,60 meter.

Je vind het stappenplan registratie- en kentekenplaatplicht hier.

Terug
Registratie- en kentekenplicht voor heftrucks op de openbare weg!