07 januari 2022

Veiligheid voorop, checklist banden/wielen vervangen!

Voorkomen is beter dan genezen. Indien banden/wielen niet tijdig worden vervangen, vormen ze een gevaar voor de chauffeur en andere medewerkers binnen je bedrijf. Ongelukken op de werkvloer is iets wat werkgevers willen voorkomen. Tevens verhogen banden in slechte staat het brandstofverbruik aanzienlijk. Het te laat vervangen van de banden is ook nadelig voor de truck zelf. Je hoort het al, het op tijd vervangen van de heftruck banden is uitermate belangrijk. Wanneer is het moment aangekomen om je banden te vervangen? Dat gaan wij je vertellen!

Er bestaat geen specifiek moment waarop de banden vervangen moeten worden. De banden van je heftruck moeten vervangen worden als ze versleten of beschadigd zijn. Regelmatig controleren van de banden is een must. Elk type band heeft een ander moment waarop de band vervangen moet worden. De volgende checklist kan je helpen bij de controle van je banden, en om het moment te bepalen waarop uw banden vervangen moeten worden:

Volrubberbanden

Slijtage- / veiligheidslimiet
Fabrikanten voorzien de banden van een markering, deze kan er als volgt uitzien 60 J-lijn, 6mkg-of “safety Line”. Als het rubber tot deze lijn versleten is, is het tijd om de banden te vervangen. Check hierbij ook de binnenzijde van de banden.

Barsten
Er kunnen stukken van de band barsten of afbreken. Dit kan leiden tot schade aan toestel en /of de lading.

Radiale scheuren
Radiale scheuren ontstaan door overbelasting en oververhitting van de banden als gevolg van zwaar intensief gebruik. Deze scheuren bevinden zich meestal aan de buitenzijde van de band en werken zich naar het midden toe.

Luchtbanden

Profiel
Wanneer het profiel van band volledig versleten is, is het nodig om de band snel te vervangen.

Inrijding
Inrijding in de flank zijn meestal een gevolg van zwaar contact met obstakels. De band moet regelmatig uitwendig gecontroleerd worden om de diepte ervan te bepalen. Als de inrijding te diep is, is het verstandig om de band preventief te vervangen. Diagonaalbanden zijn beter bestand tegen zijdelingse inrijding dan radiaalbanden.

Massieve wielen

Normale slijtage
Bij normale slijtage dienen de banden vervangen te worden, wanneer deze het niet meer toelaten op een veilige manier te worden gebruikt.

Gebroken, gebarsten wielen of vlakke kant
Onmiddellijk vervangen of verdere schade is het gevolg.

Gebroken lagers
Meestal is het vervangen van het complete wiel de goedkoopste en beste oplossing.

Het tijdig vervangen van banden/wielen heeft meerdere voordelen zoals: een lager energieverbruik, minder onderhoudskosten, maximale efficiëntie en veilige werkomstandigheden voor chauffeur, collega’s en voor de truck. Daarnaast waarborgen ze de veiligheid en rendabiliteit van heftrucks.

Wil je er meer over weten of heb je advies nodig? Neem dan gerust contact op met Vorktrucks Holland en wij helpen je verder.

Terug
Veiligheid voorop, checklist banden/wielen vervangen!